Päivitetty: 10.03.2003.

Petepeweb

Petepeweb on Internet-tekniikoihin erikoistunut sivusto, jonka tarkoitus on jakaa suomenkielistä tietoutta eri WWW-tekniikoista. Koska resurssini ovat rajalliset, olen rajannut aihealueen tyylikieliin, joista keskityn toistaiseksi vain Cascading Style Sheet 1 ja 2 (CSS1 ja CSS2) määrittelyihin.

Petepeweb

CSS-oppaat

Petepeweb sisältää seuraavat oppaat:

CSS1-opas
Petepeweb ilmestyi alunperin nimellä CSS1-opas. Aito ja alkuperäinen CSS1-opas sisältää kaikki W3C:n määrittelemät ominaisuudet ja valitsimet. Tämä päivitys pyrkii lisäämään siihen joitakin aiemmin puuttuvia asioita, kuten yksiköt. Mukana on myös esimerkit kaikista CSS1:n ominaisuuksista. Jos vasta opettelet CSS:n käyttöä lue CSS1-opas ensin.
1 CSS1-opas
 
CSS2-opas
CSS2-opas on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että mitä uutta CSS2 tuo tullessaan. CSS2 sisältää siis kaiken sen, mitä CSS1 sekä joukon uusia valitsimia ja sääntöjä. Tämä pikkuhiljaa päivittyvä opas sisältää kaikki W3C:n CSS2:n valitsimet sekä hauskimmat ja hyödyllisimmät ominaisuudet, kuten z-index, tulostuksen ohjaus ja uutuutena taulukot.
2 CSS2-opas
Lisää tyyliä
Lisää tyyliä -sivusto esittelee virallisen W3C:n standardin ulkopuolisia CSS määrityksiä. Mukana on kolme eri filtteriä sekä ohjeet kuinka selainpalkin (vierityspalkin) värin voi määritellä. Huomaa, että nämä ominaisuudet toimivat vain Microsoftin selaimissa.
3 Lisää tyyliä

<< Alkuun

Käyttö

Kehykset
Poistettu!
Selainpalkki
Vasemmassa yläreunassa oleva selainpalkin käyttäytyminen riippuu pitkälti käytettävästä selaimesta. Jos selaimen tukee oikein CSS2-määrityksiä palkki 'kelluu' kun sivua vieritetään. Lisäksi palkissa olevat pääkohdat avutuvat kun linkkiä napsautetaan, kaikki toiminnot on toteutettu CSS -määrityksillä.
Etsi-toiminto
Etsi -kohdassa voit tehdä hakuja koko Petepeweb -sivustoon. Lisäksi voit etsiä tietoa käyttäen Google- ja AltaVista -hakukoneita.

Toimivuus

Pyrin siihen, että sivut olisivat lukukelpoiset kaikilla yleisillä selaimilla.

IE eli Microsoft Internet Explorer:
IE 4.0: Pieniä virheitä.
IE 5.0 / 5.5: CSS tuki todella hyvä, mutta ei täydellinen.
IE 6.0: Näyttää hyvältä mutta selainpalkin scrolllaus ei toimi.
NN eli Netscape Navigator
NN 4.0 - 4.6: Näillä selaimilla on puutteellinen CSS/HTML -tuki, selaimet saattavat kaatua.
NN 4.7x: Nämä selaimet pysyvät sentään pystyssä, mutta virheitä on paljon. Sivujen ulkoasu on pitkälti HTML-koodin varassa.
NN 6.2: (NC olisi nykyään ehkä parempi lyhenne) toimii loistavasti, muttei aivan täydellisesti.
NN 7x en ole tastannut vielä.
Opera
Opera 3.5 / 4.1: CSS tuki jossa paljon virheitä, myös HTML-tulkki on puutteellinen.
Opera 5: Tukee jo lukuisia CSS2 tason toimintoja.
Opera 6: CSS tuki todella hyvä, osittain parempi kuin NN 6.
Opera 7: En ole vielä testannut
 
Lynx
Lynx on vain tekstitilassa toimiva selain, mutta se osaa näyttää sivut oikein jos niitä tarkastellaan ilman kehyksiä. CSS-tuki on olematon, joten esimerkkejä sillä ei kannata tarkastella.

Kiitokset

Kiitokset Mannalle pahimpien 'kirotus-virheiden' poistamisesta. Kiitos myös kaikille palautetta lähettäneille. Palautetta (kysymyksiä, parannusehdotuksia, kommentteja yms.) saa edelleen lähettää. Voit lähettää suoraan sähköpostia tai käyttää palautesivun lomaketta.

Pahoittelen jos en ole vastannut kaikkiin palautteisiin. Olen myös luvannut lähettää joillekin henkilöille ilmoituksen, kun sivut päivitetään. Nämä sähköpostiosoitteet ovat vain hävinneet 'bittiavaruuteen', joten ilmoituksia ei ole siksi tullut. Pitänee yrittää rakentaa jonkinlainen postituslista systeemi.

<< Alkuun

Copyright ©

Petepeweb, joka sisältää siis osiot: CSS1-opas, CSS2-opas ja Lisää tyyliä -sivuston, on kokonaisuus joka voidaan luokitella teokseksi. Tekijänoikeuslaki (1§) sanoo teoksesta seuraavasti:

"Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla."

Tämän oppaan yksityinen käyttö ja edelleen jakelu on täysin sallittua (jopa toivottavaa). Sivujen sisältämän tiedon, rakenteen, esitystavan, kuvien tai muun informaation muuttaminen on kielletty.

Sivujen hyödyntäminen kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty! Mutta sivujen käyttö koulutus- ja kurssimateriaalina on sallittua, mikäli siitä ilmoitetaan kirjallisesti minulle (sähköposti riittää).

Toivon lisäksi että tähän sivustoon muilta sivuilta osoittavat linkit eivät avaudu kyseisen sivun kehykseen, vaan kokonaiseen ikkunaan.

Petepeweb

Luotu:
30.06.1999.
URL
http://koti.mbnet.fi/petepe
E-mail
petepe@mbnet.fi

<< Alkuun


(c) Petepe © Petteri Perälä 1999-2003. E-mail petepe@mbnet.fi

Valid CSS! Valid HTML 4.01!